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Questions in this column were asked by users of ACI documents and have 
been answered by ACI staff or by a member or members of ACI technical 
committees. The answers do not represent the official position of an ACI 
committee. Comments should be sent to rex.donahey@concrete.org. 

Coordinating Tolerances

Q.Who is responsible for coordinating construction 
tolerances on a project: the designer or the 
contractor?

A.Tolerances establish permissible variations in 
dimension and location, giving both the designer 
and the contractor limits within which the work is 

to be performed. The designer specifies tolerances to convey 
to the contractor the performance expectations upon which the 
design is based or that the project requires.

One subcontractor’s tolerances do not trump another 
subcontractor’s tolerances. While neither is required to 
achieve perfection, each is required to complete the work in 
accordance with the tolerance specified for the work they 
have agreed to provide. Certainly, subcontractors cannot 
adjust each other’s tolerances during the work. Each 
contractor has bid the project based on their specified (unique) 
tolerances, and it’s likely that any change in tolerances during 
construction would be costly and extend the schedule.

As confirmed in the following documents, it is the 
responsibility of the architect/engineer, not the general 
contractor, to determine tolerance compatibility prior to 
issuing the project specification and accepting bids:
	• ACI 347R-14, Section 5.3.1,1 states: “The engineer/architect 

should be responsible for coordinating the tolerances for 
concrete work with the tolerance requirements of other 
trades whose work adjoins the concrete construction”;

	• ACI 117-10(15)2 commentary states: “Compatibility—
Designers are cautioned to use finish and architectural 
details that are compatible with the type and anticipated 
method of construction. The finish and architectural details 
used should be compatible with achievable concrete 
tolerances”;

	• ASCC Position Statement #183 states: “Contractors 
coordinate their own work, but they aren’t responsible for 
adjusting tolerances or ensuring that tolerances for the 
work of other trades are compatible with their own work. 
Only the design professional can decide which tolerances 
are reasonable and compatible”; and

	• ACI 117.1R-14, Section 3.2.2,4 states: “It is critical that the 
architect/engineer account for tolerance requirements in the 
contract documents and develop details that provide for the 
required clearances and adjustability between concrete and 
other construction elements.”

While the architect/engineer does not have an easy task, 
there are some opportunities to make that task easier. These 
include conducting a constructability review, holding 
tolerance coordination meetings, and using a bid allowance.

Constructability review—Karlson et al.5 defines 
constructability as an effective and timely integration of 
concrete construction knowledge into the conceptual planning, 
design, and construction of a project to achieve the overall 
project objectives in the best possible time, with the highest 
safety, and at the most cost-effective level of quality. Thus, a 
constructability review should include people with expertise 
in concrete as well as those with expertise in materials and 
systems that interface with the constructed concrete. Further, 
review meetings should occur in the planning and design 
phases. Other trades that might interface with concrete include 
masonry; interior and exterior finish systems; and perhaps 
mechanical, electrical, and plumbing systems. 

Tolerance coordination meetings—ACI 117.1R 
recommends a preconstruction tolerance coordination meeting 
that includes the owner, general contractor, construction 
manager, architect/engineer, concrete contractor, and all other 
subcontractors whose work will interface with concrete 
construction elements. Attendees should address the 
anticipated tolerance compatibility questions and conflicts 
applicable to their work so that tolerance issues are identified 
and resolved before concrete construction. Resolution of 
tolerance issues after the contract award may result in changes 
having to be made to the contract terms, which may affect one 
or more of the parties involved.

Using a bid allowance—A bid allowance is a popular 
concept used for coordination of Division 3 and Division 9 
work for floor coverings.6 While the concrete contractor may 
meet his or her tolerances as measured within 72 hours, the 
floor covering contractors will arrive on site 3 to 9 months 
later. Short- and long-term deflections can change the concrete 
contractor’s work, resulting in challenges for the floor 
covering contractor. As a result, many contract documents 
now provide for a bid allowance to cover the gap between 
Division 3 and Division 9 work created by deflections. This 
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concept could be extended to the coordination of Division 3 
work with other interior and exterior finish systems. 

A bid allowance alerts the owner that coordination, if 
required, will have costs; allows bidding to be executed on an 
equal basis; and enables the owner to keep the bid allowance 
if not needed. Currently, this approach is endorsed by the 
following organizations:
	• Flooring Contractors Association;
	• National Tile Contractors Association;
	• National Wood Flooring Association;
	• International Union of Bricklayers and Allied Craft Workers;
	• Tile Contractors Association of America; and  
	• International Masonry Institute.

Other work that could be affected would include interior 
walls and ceilings as well as stucco (all covered in Division 9) 
and curtain walls (Division 8). Volume and temperature 
changes cause perimeter beams and columns to change their 
location as work progresses. Many multistory buildings have 
post-tensioned floors that shorten over time4,7,8 and, as a result, 
change the slab edge location and column alignment 
(plumbness). ACI 117.1R indicates that the slab edge location 
can move (shorten) as much as 1-1/2 in. (38 mm) from its 
original location. These changes with time need to be 
considered in design when considering tolerances and 
architectural details.

When determining tolerance compatibilities for concrete 
structures and exterior finishes such as exterior portland 
cement plaster, two issues demand consideration. As indicated 
in ASCC Position Statement #18, there are different tolerances 
for plumbness in ACI 117 and in ASTM C926-20.9 ASTM 
C926 calls out a concrete plumb tolerance of 1/4 in. in 10 ft  
(6 mm in 3 m), while ACI 117 allows a 3/8 in. in 10 ft  
(9.5 mm in 3 m) tolerance. This conflict should be addressed 
by the architect/engineer prior to starting construction.

In addition, the ACI 117 tolerance for offsets is often 
misunderstood. The offset tolerances originated in ACI 
Committee 347, Formwork, with ACI 347-68, Section 3.3.8,10 
which stated: “Offsets and fins resulting from displaced, 

mismatched, or misplaced forms, sheathing, or liners, or from 
defects in forming materials are considered abrupt 
irregularities.” Offsets are generated by mismatched forms in 
a single placement, so offset tolerances do not apply at 
discontinuities at construction joints or differences between 
slab edges and column locations.

In conclusion, the coordination of tolerances is a design 
responsibility. While potential issues can be mitigated through 
open communications and remediation, remediation is a 
contractual obligation not assigned to any specific 
subcontractor. Further, remedial actions should be approved 
by the design authority prior to execution. Inclusion of a 
clause or an allowance for remediation in the contract 
documents may also be helpful.
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Thanks to Bruce Suprenant, Technical Director at the American Society 
of Concrete Contractors, St. Louis, MO, USA, and Vice Chair of Joint 
ACI-ASCC Committee 117, Tolerances, for providing the answer to this 
question.
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